Meni

Botanični vrt Sežana

BOTANIČNI VRT SEŽANA

»Kot zemlja na pomlad ljubezni sem odprt, v dežju in soncu njene milosti zrahljan do korenin; če prideš, dalje bom cvetoči vrt; ko prideš, z bosimi nogami stopi vanj in jaz bom rosa na stopalih tvojih sanj.« (C. Zlobec)

Tako vabi Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso. V soncu in dežju odprt vsakomur, ki občuduje lepote narave in izjemne kulturne zapuščine. Vrt zarezanih sledi preteklosti, doživetij sedanjosti, obetov prihodnosti. Vrt drugačnosti.
 

Vrt, katerega začetki segajo v leto 1848, ko je Tržačan, po rodu Grk, Giovanni Scaramangà di Hiccolo Cavaliere na robu Sežane kupil posest in na njej zgradil vilo Mirasasso (občudovalec kamna) kot protiutež tržaškemu gradu Miramare (občudovalec morja). V naslednjih letih je ob vili pričel z urejanjem vrta v slogu tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Kot lastnik ladjevja ter velik ljubitelj botanike je semkaj vnašal drevesne in druge rastlinske vrste iz različnih koncev sveta, izmed katerih se mnoge v vrtu bohotijo še danes.

Zakaj obiskati vrt

Botanični vrt Sežana s statusom naravne vrednote državnega pomena, naravnega spomenika ter vrtno-arhitekturne (nepremične kulturne) dediščine je prostor, kjer obiskovalca očarajo:

IZJEMNA NARAVA, ki sta jo oblikovala človek in čas…
Stoletne cedre kot so libanonska cedra, sinje libanonska cedra, atlaška in himalajska cedra ter drugo drevje kot so metesekvoja, kavkaška in španska jelka idr., eksotično drevje kot je velecvetna magnolija, pušpanovi rondoji v historičnem slogu in cvetoče pergole, grmovnice in jase vabijo, da se med njimi sprehodite in občutite radost, ki jo ponujajo. Da se prepustite stoletju in pol stari zgodbi, ki jo pripovedujejo, spoznate njihov izvor in značilnosti ter vrt zapustite vsaj za kanček bogatejši spoznanj tudi o drugačni lepoti, ki jo Kras premore.
 
KULTURNA ZAKLADNICAki dokazuje, da je nemogoče mogoče, če ima človek sanje, duhovno videnje, vizijo. Če ima cilj….
Vrt kot izjemna kulturna dediščina privlači s preprostim dejstvom, da si je pred dobrim stoletjem in pol človek upal spopasti z nepriljudno naravo ter del od sonca ožgane, od burje puste in brez vode presušene skalovite kraške površine spremenil v raj. V vrt, ki se poleg rastlinske zbirke, ponaša s številnimi renesančnimi prvinami – z občutkom oblikovanimi kamnitimi elementi, glinenimi kipi, vazami, predvsem pa z rastlinjakom (palmarijem), ki spominja na Schonnbrunski rastlinjak na Dunaju, v katerem lahko še danes občudujemo nekatere izmed tedanjih tropskih rastlin.
 
NARAVOSLOVNI MUZEJ IN GALERIJAki med svojimi zidovi razkriva tri stalne fotografske razstave in pet muzejskih zbirk:
  • fotografska razstava Botaničnega vrta Sežana iz časa družine Scaramangà,
  • fotografska razstava Rastline parka avtorice Vilme Colja,
  • fotografska razstava Drevesa Krasa z dendrološko zbirko dr. Roberta Brusa,
  • geološka zbirka dr. Bogdana Jurkovška in dr. Tee Kolar – Jurkovšek,
  • zbirka Minerali v slovenskih kraških jamah avtorjev Bojana Otoničarja, dr. Nadje Zupan – Hajna in dr. Marina Kneza,
  • arheološka zbirka avtorjev Alme Bavdek in Petra Križmana,
  • zbirka Dinozavri s Kozine mag. Adriana Koširja, Bojana Otoničarja in mag. Irene Debeljak ter
  • kolekcija eksponatov iz zbirke predmetov družine Scaramangà antikvarja Srečka Rožeta.
ŠTEVILNI DOGODKI, ki tu zaživijo drugače…
Botanični vrt Sežana je že sedaj prostor številnih skupnih začetkov. Prostor, kamor se nekoč tu zaobljubljeni pari vračajo po spomine na neponovljiv dan. Poleg civilnih poročnih obredov in poročnih slavij pa Botanični vrt Sežana ponuja tudi možnosti za številne druge dogodke kot so razstave, predstavitve, predavanja, delavnice, srečanja za zaključene družbe, etno koncerte in druge, za katere v Botaničnem vrtu Sežana pričaramo prav posebno ambientalno vzdušje.