Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin IHPS in Zeliščni park pri Keudru (inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije)

Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin

Področje zdravilnih in aromatičnih rastlin se je na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu začelo leta 1976 z namenom, da bi se ustanovil vseslovenski center za pridelavo, predelavo in uporabo zdravilnih in aromatičnih rastlin. Idejo in vsebino so dali prof. dr. Tone Wagner – agronom, prof. dr. Franc Sušnik – biolog, prof . dr. Pavle Bohinc – farmacevt.

Na začetku je bil postavljen Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, ki je bil zbirka 40 različnih tradicionalnih, avtohtonih zdravilnih in aromatičnih rastlin iz Slovenije. Z leti je se je zbirka povečevala z izmenjavo semena in sadik iz botaničnih vrtov ali podobnih inštitucij iz Evrope in sveta. Danes je v vrtu posajenih okoli 250 različnih vrst zdravilnih in aromatičnih rastlin. Površina vrta je 0,30 ha. V vrtu proučujemo rast in razvoj nekaterih rastlin, količino pridelka, količino učinkovin in napad bolezni in škodljivcev. Vrt oskrbujemo v skladu z eko smernicami. Pridelek vrta je eko seme.

Naloge, ki se odvijajo na področju zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu in so povezane s samim vrtom so:

  • znanstveno-raziskovalno delo;
  • svetovalno delo;
  • izobraževanje;

V sklopu vrta nudimo:

  • prodajo eko semena in sadik zdravilnih in aromatičnih rastlin;
  • nasvete za pridelovanje zdravilnih in aromatičnih rastlin;
  • vodenje ekskurzij po vrtu;
Predstavitev Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin
Ogledni del Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin (foto: N. Ferant)
Predstavitev Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin 1
Poskusni del vrta – pridelava melise, v ozadju cvetoči baldrijan (foto: N. Ferant)